2014 m. rugsėjo 28 d., sekmadienis

Keli paneigti dietos mitai

Visi, kas domisi sveika mityba ir dietomis, paprašyti išvardyti pagrindinius patarimus ketinantiems mesti svorį, be vargo prisimintų 3 taisykles: pusryčių praleisti – nevalia, po 18 valandos geriau neimti nė kąsnelio ir visą dieną valgyti dažnai, bet miniatiūrinėmis porcijomis. Ir tikriausiai nepaprastai nustebtų sužinoję: mokslas šias 3 aksiomas jau spėjo paneigti!
    
 
Ar pusryčiai – tikrai būtini?
Valgymo laikas daugelyje dietų pernelyg sureikšminamas. Mokslininkai įrodė, kad nė vienas valgymas pats savaime nėra svarbesnis už kitus. Norint sulieknėti, vis dėlto svarbiausia yra tai, kiek kalorijų gauni su maistu ir kiek jų išeikvoji. Sveiki pusryčiai anaiptol negarantuoja, kad ir likusią dienos dalį rinksiesi tik sveiką ir nekaloringą maistą. O jei tik pabudusi apskritai nenori valgyti – tikrai nieko baisaus, kad pirmasis dienos patiekalas bus priešpiečiai ar pietūs. Be to, itin ankstyvi pusryčiai sukuria didesnį valgymo langą, todėl dienos eigoje valgysi ne rečiau, o galbūt net dažniau: jei sočiai pavalgei prieš išeidama į darbą, tai nereiškia, kad mažiau norėsi pietų ar vakarienės. Vos pakirdusi ryte nesijauti alkana? Tai ir nevalgyk, kur kas geriau lengvai užkąsti prieš pietus ir suvalgyti sočius pietus: taip sutaupysi kalorijų. O jei vis dėlto vos pabudus kamuoja alkis – pasimėgauk sveikais ir nekaloringais pusryčiais.
 
Kam save kankinti po 18 valandos?
Ir vėl galioja ta pati taisyklė: valgymo laikas nėra toks svarbus, kaip pabrėžiama daugelyje dietos patarimų. Italų mokslininkai atliko tyrimus ir palygino žmonių, metančių svorį, rezultatus – viena grupė savanorių daugiau valgydavo pirmoje dienos pusėje, kita – vakare. Abiejų grupių dalyviai suvartodavo vienodą kalorijų kiekį. Rezultatai parodė, kad svorio metimui valgymo laikas neturėjo jokios įtakos! Todėl jei tik nori – lepinkis naktipiečiais. Svarbiausia – nepersivalgyk!
 
Kodėl turėtum valgyti dažnai ir mažomis porcijomis?
Sunku patikėti, bet ši teorija gimė iš teiginio, jog valgymas – tai veikla, kuri taip pat skatina deginti kalorijas. O tam, kad įsijungtų virškinimo mechanizmas, sunaudojama daugiau energijos, nei tuo atveju, kai tą patį kiekį maisto virškinant vienu metu. Todėl norintiems sulieknėti rekomenduota valgyti dažniau, mažomis porcijomis. Bet ir šį mitą naujausi moksliniai tyrimai paneigia: pasak prancūzų mokslininkų, nėra jokių įrodymų, kad tą patį kalorijų kiekį suvartojant per 3 arba 6 kartus, skirtųsi jam virškinti sunaudojama energija. Taigi ir vėl rekomenduojama pasikliauti tuo, kas patogiau būtent tau: ar dienos eigoje dažnai užkandžiauti mažutėmis porcijomis, ar pavalgyti keletą kartų per dieną. Svarbiausia – neviršyk tau rekomenduojamos kalorijų normos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą